YAMANTAKA // SONIC TITAN(CA)

Er zit een heel universum verscholen achter de naam Yamantaka // Sonic Titan: een Noh-Wave prog-collectief, een zwart-wit (en soms rood) theatergezelschap, en een psych cult. Daarbovenop blijken ze een meedogenloze rock band, dat zijn heftigste piek bereikt op hun derde album, DIRT.

Hoewel ze verscheidene vormen hebben gekend sinds hun geboorte in 2010, omschrijft DIRT hun meest toonaangevende evolutie in jaren tijd. Nu volledig Toronto-based, voegden ze zangeres Joanna Delos Reyes, gitarist Hiroki Tanaka en bassist Brandon lim toe aan de formatie, naast de imposante drums van opperhoofd en kunstenaar Alaska B, zanger/dramaturg Ange Loft en Brendan Swanson op keyboards.

Na hun laatste album UZU in 2013, sleepte DIRT een nominatie voor de Polaris Prize in de wacht als één van de beste Canadese albums van het jaar. Maar de tijdspanne tussen de twee platen bleek geen rustpauze. In de plaats daarvan kropen ze in de studio en componeerden de quasi-instrumentale soundtrack van het videospel Severed, in het gezelschap van de Canadese-Filipijnse gong-band Pantayo. Nieuwe elementen vonden hun weg in hun reeds verrijkende sound, en combineert Aziatische invloeden en uitheemse perspectieven.

Het album werd ontworpen als de soundtrack voor een onuitgebrachte en Boeddhistisch-getinte anime uit 1987. Net zoals UZU vindt het plaats op de futuristische planeet Pureland, maar dan tienduizend jaar nadat die is overspoeld. Terwijl de bewoners trachten te overleven in rondzwevende luchtbellen, daalt een team neer in de gezonken ruïnes om de laatste resten van de onherbergzame planeet vast te leggen. In hun combinatie van boeddhistische principes en science fiction legt Yamantaka // Sonic Titan de gruwelijkste impulsen van de mensheid bloot: waanzin, verwaandheid, en hebzucht. Afgewerkt met een sarcastische zucht doorheen politieke spectra, confronteert DIRT de luisteraar met de leugens die we aan onszelf vertellen en stelt de vraag wat het nut is van het vechten voor een ideaal om dan toch te sterven.

Op narratief vlak blijkt hun derde plaat hun meest ambitieuze project ooit. Muzikaal gezien zijn ze meer gestroomlijnd, met zowel stevige als poppy inspiratiebronnen zoals Judas Priest, Killing Joke, en Jordan Knight. De live show blijft nog steeds een emotionele overload van make-up en kostuums, ergens tussen Boredoms en Kiss in. De nadruk ligt echter op hun sound, en dit in zijn volste, meest angstaanjagende vorm tot nu toe. 

They think big, but they’re not a thought experiment. They’re a force.

DIRT komt uit op 23 maart 2018.

Videos