Yuko(BE)

Op Yuko's eerste plaat, For Times When Ears Are Sore (2008), paste de band in de grote Belgische Duyster-familie. Het Belgische broertje van Bon Iver en Nick Drake. Dit debuut van het kwartet rond zanger/gitarist/songschrijver Kristof Deneijs werd fél gesmaakt door de Belgische pers: “kinderlijke onschuld: naïef maar niet onnozel, charmant maar niet banaal" (Humo)."Dit is een album vol betoverend mooie weemoed" (OOR). 

Op de tweede plaat, As If We Were Dancing (2011), perfectioneert Yuko zich: mooie, dromerige melodieën worden gekoppeld aan dansbare ritmes. Melancholisch en catchy. Soms Duyster, soms filmmuziek. Sinds 2014 is er een derde plaat uit, Long Sleeves Cause Accidents, vol onvoorspelbare pop tunes met barokke invloeden. Die klassieke invloed is verweven in de structuren en melodieën van de songs, wat het moeilijk maakt om een label op de band te plakken maar who cares? 

In 2016 werden ze door productiebedrijf De Commerce gevraagd om met 3 tekenaars samen te werken aan een project. "Drie tekenaars en de band Yuko gingen aan de slag met de waargebeurde verhalen van enkele opmerkelijke dieren die meevochten aan het front, in een oorlog waar ze zelf nooit voor kozen. Samen met De Commerce zorgen ze na 100 jaar vergetelheid voor een gepaste ode. Cher Ami is een concert van de band Yuko met 3 animatiefilms." (Cher Ami)

In 2018 verscheen het album 10 Years of Staring Back, met zowel enkele aangepaste versies van oudere nummers als nieuwe nummers. 

De leden van de band zijn niet allemaal hetzelfde meer dan in het begin, maar zijn nu: Kristof Deneijs (zang en gitaar), Thomas Mortier (bas), David Broeders (drummers), Brecht Plasschaert (keyboard) en Koen De Gendt (gitaar).

Videos