Zonderwerk(BE)

ZONDERWERK: het nieuwe project van Dijf Sanders en Linde Carrijn presenteert debuutalbum Babel (Dauw). Babel werd aanvankelijk gecreƫerd voor het gelijknamige theaterstuk van architect en kunstenaar Steve Salembier. Ondanks de oorspronkelijke context van de compositie als soundtrack voor een theaterstuk, wordt dit album voor de band gezien als een op zichzelf staand werk, waarvan het complexe sonische materiaal kan worden gewaardeerd zonder het stuk gezien te hebben.

Met klokken en metaal als basismateriaal bouwen Carrijn en Sanders soundscapes die tegelijk verleidelijk en verontrustend zijn. De sfeer op nummers als "DreamArp4Kort4" zorgt voor majestueuze, mysterieuze synths die buitenwereldse visioenen oproepen, terwijl het engelachtige klokkenspel tegen subtiele explosies in "VuurFeest" een serene maar potentieel gevaarlijke plek suggereert.

Het resultaat van een moeizaam improvisatieproces waarbij oude samplers met elementen als de Beam-harp, een zelfgemaakt metalen instrument met pianosnaren, reel to reel bandrecorders, veldopnames en viool werden gebruikt, geeft babel perfect de oxymoron van de door de mens gemaakte betonnen jungle weer, die tegelijk onherbergzaam en eindeloos ontzagwekkend is.

Videos