Onder het middenplein van het pas gerenoveerde Wintercircus bevindt zich een splinternieuwe concertzaal voor 500 personen staand publiek: Club Wintercircus.

Na de eerste - bijzonder geslaagde - concertreeksen in november '23 en maart '24 gaat Club Wintercircus dit najaar voor echt open. Ontdek hier de groeiende line-up!

Over Club Wintercircus

De uitbating van Club Wintercircus, die op 100 meter van De Vooruit ligt, zal gebeuren door vzw Muziekclub Wintercircus, aangestuurd door VIERNULVIER en Democrazy. Het beheer van de overige ruimtes in het Wintercircus is in handen van een consortium met de naam TENT (Together for Entrepreneurship, Networking and Technology).

Praktisch

Club Wintercircus
Miriam Makebaplein 2
9000 Gent

Bereikbaarheid

  • De ingang van Club Wintercircus bevindt zich op verdieping -1 onder het Miriam Makebaplein.
  • Je kan de ingang bereiken met de trap vanaf de Lammerstraat of met de trap, helling of lift vanaf het Miriam Makebaplein (het plein voor De Krook). Bekijk hier hoe je er geraakt. 

Fietsenstalling

  • Kom je met de fiets? De fietsenstalling van de Krook ligt vlak voor de deur en blijft dag en nacht open op niveaus gelijkvloers en -1. We vragen dan ook om geen fietsen te stallen tegen de muur van het Wintercircus en aangrenzende gebouwen. 

Deurpolicy: exit is final

  • Om de rust voor de buurt te verzekeren hanteren we een exit is final policy. Dit wil zeggen dat je enkel naar binnen kan met een geldig ticket dat nog niet eerder is ingescand. Als je het gebouw nadien verlaat kan je dus niet opnieuw binnen. Rokers hoeven niet te panikeren, er is een rookruimte voorzien in het gebouw. 

Lockers en vestiaire

  • Je kan een locker huren met een elektronisch slot. Je betaalt de locker via een terminal voor contactloos betalen. Eén locker kost €3 voor de hele avond, je kan de locker zoveel openen en sluiten als je wil. Als alternatief kan je ook je jas aan een (onbewaakte) kapstok hangen of meenemen in de zaal.

Herbruikbare bekers

  • Bij het binnenkomen ontvang je een jeton die je kan afgeven aan de bar in ruil voor een herbruikbare beker. Daarna geef je telkens je een nieuw drankje bestelt je beker af aan de bar. Als je je herbuikbare beker verliest betaal je €1 extra voor je drankje. 

Toegankelijkheid

Immersive sound

Een ‘immersive soundsystem’ verschilt grondig van een "regulier" stereo PA-systeem, waarbij de klank van de verschillende geluidsbronnen op het podium door de mengtafel naar twee sets speakers links en rechts van het podium wordt gestuurd. Bij het reguliere systeem is het geluid slechts in een klein deel van de zaal optimaal en perfect uitgebalanceerd. Deze zogenaamde 'sweet spot' bevindt zich bovendien meestal daar waar de geluidstechnicus staat.

Bij een "immersive" systeem wordt de mix verdeeld over een veel groter aantal speakers in een cirkel rond het publiek. Doordat de gain en de hoge frequenties van de verschillende geluidsbronnen gemanipuleerd kan worden en er vertragingen op het geluid in sommige luidsprekers wordt toegevoegd, zorgt het systeem ervoor dat elke luisteraar een geluidsbron kan definiëren en lokaliseren. Dit kan op het podium zijn of ergens anders in de zaal. Deze ervaring is voor zowat elke toeschouwer hetzelfde. Met andere woorden bijna elke concertganger staat in de sweet spot.

De immersive sound technologie gaat in die zin veel verder dan een ‘surround systeem’, zoals het nu bijvoorbeeld al in cinema’s gebruikt wordt. 

360° projectie

De beleving wordt pas echt immersive als je naast klank ook echt omgeven wordt door beeld. En ook daar komt de ronde vorm van de zaal goed van pas. Dankzij een ingenieus systeem met gemotoriseerde projectieschermen rondom de zaal en een cluster beamers in het midden van de zaal wordt het mogelijk om het publiek helemaal te laten omcirkelen met een videoprojectie. Denk aan een nightlife event waarbij de DJ in het midden van de zaal staat, omgeven door publiek én 360° visuals: VR zonder bril.  

VIERNULVIER & Democrazy

VIERNULVIER en Democrazy organiseren al vele jaren samen concerten en nightlife events. En na meer dan 10 jaar betrokken te zijn bij tal van plannen, technische uitvoeringen en financiële oefeningen, zullen Democrazy en VIERNULVIER - verenigd in de vzw Muziekclub Wintercircus - nu ook samen deze nieuwe Gentse muziekclub waarmaken. Democrazy en VIERNULVIER sloten hiervoor een samenwerkingsakkoord voor 25 jaar met TENT, exploitant van het Gentse Wintercircus. 

Met de opstart van Club Wintercircus rondt Democrazy een lange zoektocht naar een vaste stek af. Na jaren van rondtrekken in Gent, wordt het Wintercircus de plek waar we een groot deel van hun programma kunnen realiseren. Muziekclub Wintercircus ligt op minder dan 100 m van De Vooruit, de vaste stek van Kunstencentrum VIERNULVIER, waardoor beroep doen op het ervaren team van VIERNULVIER vanzelfsprekend wordt. 

Zaalverhuur

Omdat er nog zoveel werk aan de winkel is hebben we op dit ogenblijk nog geen zicht op de modaliteiten rond zaalhuur. Het heeft momenteel geen zin om hier vragen rond te stellen of te mailen.  We kunnen hier nog niet op antwoorden. Vragen voor zaalhuur kunnen gesteld worden vanaf eind 2023, na de eerste testevents