NEST

www.stadslabo.org
Graaf Van Vlaanderenplein 40
Gent 9000
België

Stadslabo cvba heeft met het project 'a new established state of temporality' (NEST) de publieke oproep voor de tijdelijke invulling van de oude bibliotheek aan de Zuid gewonnen.

Stadslabo is een coöperatie met sociaal oogmerk waarin beheerders en bewoners van de bib zich verenigen. Deze beheerders zijn Timelab, KERK, Totum, Democrazy en NUCLEO. Vanaf 1 mei 2017 zwaaien ze 8 maanden lang, tot het eind van het jaar, de scepter in de oude bibliotheek. Verwacht er creatieve pop-ups, startende bedrijfjes en organisaties en een mix van activiteiten en evenementen.

NEST wordt een living lab voor de stad van de toekomst, waar geëngageerde bewoners zich verbinden tot slimme netwerken die tot ver buiten de stadsgrenzen reiken. Het is een huis voor iedereen, zonder onderscheid. De bib is open en toegankelijk voor iedereen. Activiteiten worden toegewezen aan één of meerdere typologieën: het Salon, het Loket, de Tuin, de Keuken, het Plein, de Vloer, het Podium, de Stiltekamer, de Studio, het Deelpunt, het Werkhuis, de Catalogus en de Inkom. 

  • Gelijkvloers: het aanspreekpunt voor bezoekers en het verkooppunt voor lokale makers en makers/labels van buitenaf en voor producten onder het huismerk. Het Salon is een laagdrempelige, open ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Mensen kunnen hier samenkomen om te praten, te lezen, te werken, ... 
  • Eerste verdieping: een laagdrempelig ontmoetingscafé voor bewoners en bezoekers en een co-workingspace met individuele kantoorruimtes en gemeenschappelijke vergaderzaal en workshopruimte. 
  • Tweede verdieping: het Podium, een ruimte voor een programmatie van uiteenlopende activiteiten: muziek, theater, debat, screenings, lezingen, poezie, enz. En het Plein, een ruimte voor grotere events waar zowel de locatie, technische basisvoorzieningen, organisatorische steun als know-how aangeboden worden. 
  • Derde verdieping: de Studio, een creatieve hub voor muzikaal talent voor iedereen die wat met muziek te maken heeft; de Vloer, een open en speelse plek voor jong en oud die uitnodigt tot beweging: fysieke training, les, workshops, coaching, experiment, repetitie en presentatie; en de Tuin, een microkwekerij en compostering met workshops met een ophaalactie van koffiegruis om champignons te kunnen kweken. 
  • Vierde verdieping: het Werkhuis: technici en klusjesmannen of -vrouwen die zich vanuit de bib verplaatsen met een ecologische klusjesbakfiets. 
  • Vijfde verdieping: de Stiltekamer: voor wie tot rust wil komen. 
  • Zesde verdieping: restaurant met kookworkshops en catering op maat.

Te voet of met de fiets: er zijn fietsenstallingen op het Woodrow Wilsonplein. 

Openbaar vervoer: halte Gent Zuid. Deze dag- en nachtlijnen stoppen er. 

Met de auto: parkeergarages Zuid, Savaanstraat en Sint-Pietersplein zijn vlakbij.