Democrazy & VIERNULVIER nieuwe uitbaters muziekclub Wintercircus

De onderhandelingen rond de exploitatie van het Gentse Wintercircus zijn succesvol afgerond. Het gebouw, dat op 100 meter van De Vooruit ligt, wordt in erfpacht gegeven aan het consortium TENT (Together for Entrepreneurship, Networking and Technology). Daardoor staat ook het licht op groen voor de plannen van VIERNULVIER en Democrazy om in het Wintercircus een muziekclub te realiseren. 

Hoewel Gent een muziekstad is, mist ze al lang een plek die op het gebied van infrastructuur, uitrusting en uitstraling uitgebouwd is als een echte muziekclub. Toch is Gent door Unesco erkend als creative city of music, studeren er jaarlijks topmuzikanten, producers en componisten af, en tellen we bijna 2.500 mensen die actief zijn in de muzieksector.

Met de nieuwe muziekzaal onder het Wintercircus, met een capaciteit van 500 personen (staand publiek), komt hier verandering in. Na meer dan 10 jaar betrokken te zijn bij tal van plannen, technische uitvoeringen en financiële oefeningen, zullen Democrazy en VIERNULVIER - verenigd in de vzw Muziekclub Wintercircus - eindelijk deze Gentse muziekclub waarmaken. Samen nemen ze de exploitatie in handen: verwacht een programma met concerten en nightlife events van Gentse, Belgische én internationale muzikanten en kunstenaars. Dit programma wordt samengesteld met tal van andere organisatoren. 

De huidige publieke verwachtingen zijn niet meer te vergelijken met die van tien jaar geleden. Aangezien Vlaanderen er niet elk jaar een nieuwe concertzaal bij krijgt, grijpen we deze kans om de zaal uit te rusten met de nieuwste technologie op het vlak van immersive geluid en beeld - volledig in lijn met het DNA van het volledige Wintercircus. De ronde vorm van de zaal is hierbij een unieke troef. 

Nieuwe technologie vindt pas ingang in de muzieksector als er goed onderlegde muzikanten, technici en producers zijn. Democrazy en VIERNULVIER werken samen met partners uit het hogere kunstonderwijs, om talent nieuwe projecten te laten creëren voor deze technologisch unieke zaal. We streven ook naar samenwerkingen met gamersdevelopers en ondernemers die elders in het Wintercircus aan het werk zijn. Dit onderzoek loopt nog. Zodra het afgerond is, zal het voorgesteld worden. 

We starten met de zaalafwerking (bar, balies, lockers, backstage, …) en technische uitrusting (klank, licht, beeldprojectie, ...). In november 2023, maart 2024 en juli 2024 zullen we telkens in blokken van 10 dagen een reeks concerten en nightlife events programmeren. Vanaf september 2024 starten we dan met een jaarprogramma

Democrazy rondt hiermee de zoektocht naar een vaste stek af. Na jaren van rondtrekken in Gent, wordt het Wintercircus de plek waar we een groot deel van hun programma kunnen realiseren. Daarnaast blijven we, in samenwerking met hun partners, ook op andere locaties concerten organiseren. Ook onze betrokkenheid bij stadsbrede initiatieven blijft behouden.

En wat met het volledige gebouw? 

Muziekclub Wintercircus werd uitgegraven onder het imposante middenplein van het Wintercircus. Het volledige gebouw beslaat 13.000 m² en biedt naast de muziekclub ook plaats aan kantoorruimte, horeca en winkels. 

TENT − een consortium van Voka, UGent, KU Leuven, IMEC, Internationale Jaarbeurs van Vlaanderen en 18 ondernemers − bouwt het Wintercircus uit tot een plaats waar start-ups, scale-ups, researchers, creatievelingen, ontwikkelaars, beginnende ondernemers en student-zelfstandigen elkaar ontmoeten. De focus ligt op technologiegezondheidstoepassingen en raakvlakken met kunst en creativiteit

TENT streeft ernaar om het gebouw in maart 2024 te openen, tijdens het festival van Flanders Technology & Innovation.