Muziekclub Wintercircus, de eerste Gentse zaal die zal focussen op pop, rock en elektronische muziek.

De plannen voor Muziekclub Wintercircus in Gent krijgen vorm.  Eerder was al aangekondigd dat de gloednieuwe muziekclub onder het middenplein van het Gentse Wintercircus de komende 25 jaar zal uitgebaat worden door Democrazy en VIERNULVIER, verenigd in vzw Muziekclub Wintercircus. 

EEN ECHTE MUZIEKCLUB IN GENT

Gent is/was de enige stad in Vlaanderen zonder een eigen fysieke Muziekclub. Daar komt nu verandering in. Democrazy en VIERNULVIER baten de komende 25 jaar Muziekclub Wintercircus uit. De zaal zal focussen op pop, rock en elektronische muziek. 

Een plek van en voor de Gentse muziekscene: muzikanten krijgen er hun eerste speelkansen, stellen nieuw werk voor en experimenteren met de aanwezige technologie. Samenwerking zal centraal staan in het organisatiemodel van de club. De muziekclub zal samenwerken met jonge collectieven en creatieve organisatoren. 

Ook nightlife is een belangrijk onderdeel van de werking. Gent heeft al lang een tekort aan plekken om op een veilige manier de nacht in te duiken binnen een prikkelend en artistiek kader.

Eric Smout, artistiek leider Democrazy: “Democrazy rondt hiermee de zoektocht naar een vaste stek af. Na jaren van rondtrekken in Gent, wordt het Wintercircus de plek waar we een groot deel van ons programma kunnen realiseren. Daarnaast blijven we, in samenwerking met onze partners, ook op andere locaties concerten organiseren. Ook onze betrokkenheid bij stadsbrede initiatieven blijft behouden.”

Sami Souguir, schepen van cultuur stad Gent: “Gent is niet voor niets erkend als Unesco City of Music. Jaarlijks studeren hier topmuzikanten, producers en componisten af en we tellen bijna 2.500 mensen die actief zijn in de muzieksector. Deze concertzaal onder het Wintercircus is de kers op de taart.”

EERSTE EUROPESE MUZIEKCLUB MET IMMERSIVE SOUND EN 360° PROJECTIE

De ronde concertzaal met een capaciteit van 500 personen (staand publiek)  is uniek in zijn soort door de installatie van een ‘immersive soundsysteem’ en ‘360° projectieschermen’, wat voor een uitzonderlijke muzikale en visuele concertbeleving zal zorgen. 

Een ‘immersive soundsystem’ verschilt grondig van een "regulier" stereo PA-systeem, waarbij de klank van de verschillende geluidsbronnen op het podium door de mengtafel naar twee sets speakers links en rechts van het podium wordt gestuurd. Bij het reguliere systeem is het geluid slechts in een klein deel van de zaal optimaal en perfect uitgebalanceerd. Deze zogenaamde 'sweet spot' bevindt zich bovendien meestal daar waar de geluidstechnicus staat.

Bij een ‘immersive’ systeem wordt de mix verdeeld over een veel groter aantal speakers in een cirkel rond het publiek, waardoor bijna elke concertganger in de ‘sweet spot’ staat.

De immersive sound technologie gaat in die zin veel verder dan een ‘surround systeem’, zoals het nu bijvoorbeeld al in cinema’s gebruikt wordt. 

Het wordt pas echt ‘immersief’ als je naast klank ook omgeven wordt door beeld. En ook daar komt de ronde vorm van de zaal goed van pas. Dankzij een ingenieus systeem met gemotoriseerde projectieschermen rondom de zaal en een cluster beamers in het midden van de zaal wordt het mogelijk om het publiek helemaal onder te dompelen in een videoprojectie. Denk aan een nightlife event waarbij de DJ in het midden van de club staat, omgeven door publiek én 360° visuals: VR zonder bril. 

De Muziekclub vraagt artiesten om composities speciaal voor het Wintercircus te creëren. Om dat mogelijk te maken wordt naast de concertzaal een aparte studio ingericht met dezelfde ‘immersive sound technologie’ in een kleinere set-up. Nieuw talent, studenten en artiesten in residentie zullen vanuit deze studio nieuwe composities maken om te presenteren in de concertzaal. Daarbij gaat de club ook op zoek naar samenwerkingen met gamers, developers en ondernemers die elders in het Wintercircus aan het werk zijn.

Maar de samenwerkingen gaan breder nog. Nieuwe technologie vindt pas ingang in de muzieksector als er goed onderlegde muzikanten, technici en producers zijn. Democrazy en VIERNULVIER werken daarom samen met partners uit het hogere kunstonderwijs waaronder KASK/Conservatorium Gent, LUCA School of Arts Gent, PXL Hasselt, Digital Arts & Entertainment van Howest Kortrijk, UGent en Ritcs Brussel. 

Franky Devos, algemeen coördinator VIERNULVIER: “De huidige verwachtingen van het muziekpubliek zijn niet meer te vergelijken met die van tien jaar geleden. Aangezien Vlaanderen er niet elk jaar een nieuwe concertzaal bij krijgt, grijpen we deze kans om met steun van de Vlaamse Gemeenschap de zaal uit te rusten met de nieuwste technologie op het vlak van immersive geluid en 360° beeld - in lijn met het DNA van het volledige Wintercircus. De ronde vorm van de zaal is hierbij een unieke troef.”

Jan Jambon, Vlaams minister-president: 

“Vlaanderen ondersteunt technische innovaties in de muzieksector. Voor de investeringen in klank, licht en project in Muziekclub Wintercircus trekken we met de Vlaamse Regering daarom graag 1 miljoen euro uit. Deze investering spoort trouwens helemaal met Flanders Technology & Innovation, ons ambitieuze project dat Vlaanderen naar het koppeloton van de technische innovaties moet én zal katapulteren.”

TIMING EN PROJECTEN

Er zal nog even geduld moeten worden geoefend voordat de muziekclub opent. Momenteel wordt volop werk gemaakt van de zaalinrichting:  aanbesteding, tests van de technische uitrusting (klank, licht en beeldprojectie) en inrichting van de creatiestudio. Daarnaast moeten er ook nog een bar, balies, artiestenloges en lockers voorzien worden. Op dit moment is de zaal casco waarin alles nog moet gebouwd worden.Ten laatste in het najaar van ‘24 zal een volledig jaarprogramma gepresenteerd worden, maar de organisatoren streven naar een vroegere opstart. 

In de tussentijd worden er twee pilootfases georganiseerd. Van 16 tot 25 november ‘23 en van 22 tot 31 maart ‘24 staan een reeks concerten en nightlife events gepland, telkens in blokken van 10 dagen. Na deze tiendaagse pilootprojecten wordt er geëvalueerd en bijgestuurd.