Democrazy versterkt Boomtown vanaf 2020

Op de eerste dag van Boomtown editie 2019 komt de organisatie naar buiten met nieuws over de toekomst: Vanaf de Gentse Feesten in 2020 zet de Gentse muziekclub Democrazy zijn schouders onder Boomtown, het Gentse Pop- en Rockfestival. Beide organisaties zien dit als een logische samenwerking. Als één van de sterkhouders van de Gentse Feesten staat Boomtown de komende jaren voor een aantal boeiende uitdagingen. Een samenwerking met een sterke speler als Democrazy betekent dan ook zowel artistiek als organisatorisch een versterking. De Gentse muziekclub breidt hiermee ook zijn rol uit naar de Gentse Feesten. Deze versterkende samenwerking garandeert ook de toekomst van Boomtown, nu oprichter Jeroen Vereecke besliste de organisatie te verlaten.

Boomtown wordt sinds 2001 georganiseerd door Oude Beestenmarkt vzw, en werkte sindsdien met een kernteam en een sterke ploeg vrijwilligers. Het festival startte op de Oude Beestenmarkt, als antwoord op het toenmalige gebrek aan een degelijk pop- en rockaanbod op de Gentse Feesten. Door de werken op de Oude beestenmarkt verhuisde Boomtown in 2009 naar de Kouter. In samenwerking met de Handelsbeurs en door toevoeging van kleinere podia groeide het festival uit tot een toonaangevend ontdekkingsfestival op de Gentse Feesten. Het festival maakte ook steeds ruimte voor beginnende bands en andere kunstvormen. Sinds 2017 wordt ook het podium van de Opera gebruikt.

Democrazy (opgericht in 1981) organiseert al bijna 40 jaar concerten in Gent. Van een muziekclub met een eigen concertzaal (in de Reinaertstraat) evolueerde de organisatie naar een nomadische vzw, met concerten in Vooruit, NTGent, Handelsbeurs, De Centrale, Charlatan, Trefpunt, Minard, DOK en tal van andere locaties.

Beide organisaties werkten in het verleden reeds occasioneel samen, o.a. ook tijdens de Boomtown-overgangseditie “BoomBox” in Minnemeers in 2008 en de eerste Boomtown edities op de Kouter.

De muziek- en festivalsector bevinden zich zowat permanent in evolutie, en in een aantal gesprekken over de toekomst van Boomtown binnen het Gentse muzieklandschap en de Gentse Feesten kwamen beide organisaties tot het idee om de handen in elkaar te slaan. Voor Boomtown-oprichter Jeroen Vereecke is de editie van 2019 zijn laatste Boomtown. Hij maakte deze keuze om zich, na 18 jaar Boomtown, volledig te kunnen focussen op een aantal andere nieuwe projecten. Jeroen Vereecke: “Ik kan met een gerust hart Boomtown verlaten, want met de sterke schouders van Democrazy aan boord zijn we zeker dat onze organisatie klaar is voor de toekomst.” Voor Democrazy betekent deze nieuwe samenwerking dat de muziekclub nu ook tijdens de zomerperiode een belangrijke rol kan spelen in het Gentse muzieklandschap. De voorbije jaren  organiseerde Democrazy tijdens de zomer vele concerten op de tijdelijke locatie DOK. Deze locatie stopt nu met bestaan. Eric Smout, coördinator van Democrazy: ”Deze samenwerking met Boomtown is voor ons een heel natuurlijk onderdeel van onze jaarwerking. Wij willen verder bouwen aan het profiel van ontdekkingsfestival met de bedoeling een diverse en uitgebalanceerde staalkaart te bieden van nationaal en internationaal talent. Pop en rock verdienen een prominente plaats op de Gentse Feesten en daar willen we de komende jaren onze schouders onder zetten.”

Boomtown 2019 vindt plaats van 23 tot 27 juli - www.boomtown.be

Contact Boomtown: Jeroen Vereecke -  jeroen@boomtown.be
Contact Democrazy: Eric Smout - eric@democrazy.be